ترجمهی گزارش نمایشگاه سمفونی زندگی در روزنامهی پاکستانی (ترجمه از محمد قادریان)
نغمه شورانگیز در اصفهان
در شهر تاریخی اصفهان، جایی که زمزمههای قرنها در آن سفر میکنند و پژواک کاروانها در بازارهای پرجنبوجوش طنینانداز میشود، گالری هنری دیدار در آخرین هفته ماه می میزبان سمفونی باشکوهی از ارتباطات بود. در جهانی که دیوارها برپا میشوند، درحالی که در برابر این تجلیات متنوع ایستادیم، به یادمان آمد که انسانیت از مرزهای مصنوعی فراتر میرود.
نمایشگاه «سمفونی زندگی» حدود 57 اثر از 20 کشور مختلف از جمله مراکش، کره جنوبی، پاکستان، نروژ، تایوان، هند، لیتوانی، اتریش، مکزیک، سنگاپور، اندونزی، قزاقستان، ایران، ترکیه، بریتانیا، آلمان، ایتالیا، فرانسه، هلند و ایالات متحده را به یک اثر بافته شده غنی و متنوع تبدیل کرد. این نمایشگاه به پل فرهنگی قدرتمندی بین ملتها تبدیل شد و هدفش برجستهسازی اشتراکات و پذیرش تفاوتها بود و فرصتی منحصربهفرد برای تعامل و همزیستی هویتها فراهم کرد. «سمفونی زندگی» بهعنوان یک آرشیو زنده عمل کرد؛ اگرچه آثار بهصورت چاپی ارائه شدند، بازدیدکنندگان مشتاق دیدن نسخههای اصلی بودند. هر اثر از جسمیت فراتر رفت و دگرگونی، شورش و رشد خالقش را به نمایش گذاشت.
هویت مجموعهای از آرزوهای ماست، و منفرد نیست؛ یکی از جنبههای برجسته این نمایشگاه گستره آن بود که تأثیر عمیقی بر گفتگوی تمدنها داشت. «سمفونی زندگی» بر هنر بهعنوان زبانی که همواره نقشی اساسی در ترویج دموکراسی داشته است تأکید کرد. اجرای موسیقی سنتی ایرانی، موسیقی شرقی و تلفیقی از سازهای ایرانی، غربی و شرقی یکی دیگر از نکات برجسته این نمایشگاه بود که همدلی و شادی را ایجاد کرد. این ابتکار فرهنگی یکی از رویدادهای مهم سالهای اخیر در اصفهان بوده که توجه مثبت بینالمللی را به خود جلب کرده است. به راستی، پیشرفت در کار جمعی است و انسانها در تاریخ مشترک شکوفا میشوند.
گروه بینالمللی L’ART که در سال 2019 توسط عبدالرضا رابطی تأسیس شد، شامل هنرمندان ایرانی و بینالمللی است که از طریق پیامرسانها و ایمیلها برای تحقق چنین تبادلات فرهنگی با هم در ارتباط هستند. امروزه، ما در آستانه تغییراتی ایستادهایم که نیازمند پرسشهای جدید و ظرفیت بیشتر برای تفکر انتقادی است. در چنین بزنگاههایی، تمایل طبیعی به ارتباط با افرادی خارج از سیستمهای متعارف وجود داشته و این بسترها (ابزارها) در طول تاریخ برای این منظور بازتعریف شدهاند و این تطابقها همچنان به بازتعریف سیاره ما ادامه میدهند.
«سمفونی زندگی» میراث اصفهان را به عنوان نفس مشترک مردم به تصویر میکشد، جایی که هنرمندان در باغها در مورد فلسفه بحث میکردند و شاعران زیر طاقها شعر میسرودند – همه با هم در جستجوی آزادی بیان و ارتباط بودند. امید میرود که در فضای پرتنش و جنگزده کنونی، گفتوگو میان ملتها و مردم از طریق هنر به عنوان مرهمی برای درد و رنج عمل کند و فضایی برای صلح و همدلی ایجاد کند.
سهراب سپهری در این باره می گوید:
زندگی درک همین اکنون است
زندگی رسم خوشایندی است
زندگی چیزی نیست که لب طاقچه عادت از یاد من و تو برود
زندگی راز بزرگی است که در ما جاری است
زندگی فاصله آمدن و رفتن ماست
زندگی وزن نگاهی است که در خاطرهها میماند
زندگی تر شدن پی در پی، زندگی آبتنی کردن در حوضچه اکنون است
زندگی صحنه زیبای هنرمندی من و تو است
هرکس نغمه خود خواند و از صحنه رود
این نظر دقیقی است از محمد قادریان، چهرهای برجسته در هنرهای تجسمی، استاد نقاشی و منتقد هنری شناخته شده. او با موزههای ایرانی در پروژههای تألیف کتاب و تحقیقات علمی همکاری داشته است. با داشتن نمایشگاههای انفرادی متعدد و انتشار مقالات در مجلات علمی، قادریان در حال حاضر هدایت گروه تحقیقاتی انجمن نقاشان اصفهان را بر عهده دارد.